Czy powłoka ochronna owoców należącej do Gatesa firmy Apeel powoduje uszkodzenia oczu i skóry?

Data zgłoszenia: 02.05.2023 12:39

Udostępnij:

Zgłoszony news

Twierdzenie, że Edipeel, organiczna powłoka ochronna przeznaczona dla warzyw i owoców amerykańskiej firmy Apeel Sciences może powodować urazy oczu i reakcje alergiczne skóry jest nieprawdziwe. Trujący...

https://twitter.com/BarbaraPorteus7/status/1646891878846185472

Werdykt

Fake News

Raport eksperta

Data werdyktu: 04.05.2023 17:14

Twierdzenie, że Edipeel, organiczna powłoka ochronna przeznaczona dla warzyw i owoców amerykańskiej firmy Apeel Sciences może powodować urazy oczu i reakcje alergiczne skóry jest nieprawdziwe. Trujący może być produkt o nazwie Apeel firmy Evans Vanodine International, który z amerykańskim wynalazkiem nie ma nic wspólnego. „Skorzystaj z łącza PDF do zagrożeń związanych z Apeel, opisanych na pierwszej stronie jako »środek do czyszczenia twardych powierzchni«. Na drugiej stronie szkodliwy dla skóry i oczu oraz organizmów wodnych z długotrwałym skutkiem! Gates chce pokryć naszą żywność tą toksyną! Wiemy, dlaczego” (tłumaczenie) - czytamy we wpisie opublikowanym 14 kwietnia 2023 roku na Twitterze. Do wpisu dołączono zdjęcie, na którym widać warzywo z naklejką informującą, że zostało ono zabezpieczone produktem firmy Apeel Sciences. Kolejne dołączone do wpisu zdjęcie to karta informacyjna środka czyszczącego Apeel, wyprodukowanego przez zupełnie inną firmę Evans Vanodine International. Manipulacja polega więc na wykorzystaniu opisu innego produktu z sugestią, że dotyczy on amerykańskiej powłoki ochronnej. Zgłoszony tweet zawiera także inną nieprawdziwą sugestię, że właścicielem firmy Apeel Sciences jest Bill Gates. Tymczasem, fundacja Billa i Melindy Gatesów zainwestowała w tę firmę jedynie 10000 USD, w latach 2012 i 2015, we wczesnej fazie rozwoju Apeel Sciences. Firma została założona w Kalifornii w 2012 roku przez Jamesa Rogersa, który do dziś pełni funkcję jej prezesa. Apeel Sciences pokrywa owoce i warzywa związkiem roślinnym, który według firmy spowalnia utratę wody i utlenianie - główną przyczynę psucia się żywności. Jest on dostarczany partnerom w postaci proszku i mieszany z wodą przed podaniem do żywności. Powłoka ochronna Edipeel składa się z oczyszczonych monoglicerydów i diglicerydów, które według firmy Apeel Sciences są jadalnymi związkami występującymi w różnych produktach spożywczych. Pozyskuje się je ze skórek, nasion i miąższu roślin. Składniki powłoki zostały uznane przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków za bezpieczne.

Żródła

https://www.evansvanodine.co.uk/assets/eng_apeel.pdf https://www.healthline.com/health/food-nutrition/monoglycerides#foods https://www.apeel.com/how-apeel-works https://www.gatesfoundation.org/Ideas/Media-Center/Press-Releases/2012/10/grand-challenges-explorations-invests-$21-million-in-bold-ideas https://www.gatesfoundation.org/about/committed-grants/2015/08/opp1130141 https://www.fda.gov/food/food-ingredients-packaging/generally-recognized-safe-gras https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-27/apeel-sciences-creates-plant-based-coating-to-extend-produce-life#xj4y7vzkg

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.