Czy „covidowa" utrata węchu to skutek przeprowadzenia testu PCR?

Data zgłoszenia: 11.05.2021 08:47

Udostępnij:

Zgłoszony news

Utrata węchu nie jest skutkiem przeprowadzenia testu PCR na obecność koronawirusa, ale jednym z objawów choroby COVID-19 przez niego wywoływanej. Chorzy, którzy doznają utraty węchu, nie chorują zat...

https://www.youtube.com/watch?v=wiGBP6lN1NI

Werdykt

Fake News

Raport eksperta

Data werdyktu: 11.05.2021 12:45

Utrata węchu nie jest skutkiem przeprowadzenia testu PCR na obecność koronawirusa, ale jednym z objawów choroby COVID-19 przez niego wywoływanej. Chorzy, którzy doznają utraty węchu, nie chorują zatem bezobjawowo - utrata węchu to bowiem jeden z najbardziej powszechnych objawów tej choroby. O tym, że utrata węchu jest jedną z przesłanek do wykonania testu na obecność koronawirusa w organizmie, można przeczytać m.in. na rządowych stronach opisujących procedury kwalifikacji do testów. Utrata węchu lub smaku - bądź oba te objawy występujące razem - zostały przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) uznane za jeden z charakterystycznych czynników świadczących o tym, że dana osoba zachorowała na COVID-19. Anosmia (utrata węchu) często jest jednym z pierwszych objawów choroby, który może wystąpić bez równoczesnego wzrostu temperatury ciała, czy innych symptomów. Z badań obserwacyjnych wynika, że na anosmię skarży się nawet kilkadziesiąt procent osób kierowanych na testy - w dodatku występuje ona jeszcze przed pobraniem wymazu, co dodatkowo wzmacnia nieprawdziwość tezy o tym, że następuje ona w wyniku pobrania wymazu na test PCR. Prof. Carl Philpott z University of East Anglia na łamach pisma „Rhinology” tłumaczy, że utrata węchu w przypadku choroby COVID-19 ma charakter nagły i poważny. „Nos przy tym zwykle nie jest zablokowany i cieknący, a większość chorych nadal jest w stanie swobodnie oddychać (spłycenie oddechu występuje w bardziej zaawansowanym rozwoju stadium COVID-19. Dzieje się tak dlatego, ponieważ koronawirus wpływa w górnych drogach oddechowych na nerwy przewodzące zmysły smaku i węchu. Stąd ich porażenie jest większe niż w przypadku przeziębienia oraz grypy”.

Żródła

1. Zasady kwalifikacji do testów na obecność koronawirusa: https://www.gov.pl/web/koronawirus/zasady-zleciania-testow-na-koronawirusa 2. Depesza PAP na temat naukowych analiz anosmii w zakażeniu koronawirusem: https://zdrowie.pap.pl/byc-zdrowym/utrata-wechu-i-smaku-w-covid-19-skad-bierze-sie-ten-objaw

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.